. . . mission sambal belacan . . .

assalamualaikum

ok, aku kai bahasa milayu berunai ku mbuat post ani. padanya ku milayu atu jua... lelaki melayu terakhir... LOLs...!!! campur sikit bahasa kapal terbang lah ah. sekali sekala jua...

kemarin lupa jua ku add about aku mbuat sambal belacan ani. syiok nyamu, terasa jua susah payah mnutuk2 naindah kai lasung batu yg ku baru bali dari IKEA atu (promo2...) murah nyanta, baru ku tlarah bjumpa lasung batu d Geneva ani. ada plg ati kn mbali blender atu gnya tampat ku tinggal ani mudah trip karan nya. ntah, mebe sal fius nya tu rendah frequency x jua.

anyway, lps ku buka dari plastik nya (masih bbungkus ani bah...) n also ku kumpul semua lah bahan2 utk sambal belacan ani. bah kaum Adam, jgtnth malu2 kn mbca ingredients yg ku catit ani. ndakan bini2 saja kn masak. byk2 chef ddunia ani lelaki jua, mana bleh turun tender! kalau salah luruskan ah, tpi setau ku bahan2 ani yg slalu dgunakan leh my mama (i miss you mom n dad *teary eyes*) berbangga lah utk anak anda yg udah mahir (mihir ada jua lah) membuat sambal belacan...

1. lada merah/ijau (mau padas pakai lada thailand, gerenti tarus ke jamban...)
2. belacan (putung kiub or biar licak so sng nutuk)
3. aing limau (purut-kapas... asal masam)

apa lagi ah...

4. gula secukup rasa
5. bwg puteh & merah
6. halia (optional)

sng saja, tutuk saja lada lati2... together sama bwgs, gulas n belacans. aing limau tu tuang secukupnya. oh yeah, sediakan jua segala tisu, pelap, tuala, goggle utk nyelamatkn diri anda sendiri serta sekeliling kita.

kdiaku ani, ada jua merah mata, menangis2 (kepadihan) n also blagas2 nutuk2 belacan atu (supaya inda bbau baju) baik jua belacan atu inda tlampau power, mun nda, brandam stgh jam ku arah aing mawar.

wassalam

PS. nada gambar... sal abis ku mkn sbelum ngambar! nyaman x ahh...

Comments

Esma said…
Hahaha...ada2 sja. Blanya mlayu atu adeh lakak2 syg ktwa.Heheh..Adeh, nda pyh syg msk ni ah. Abg th msk utk seisi kuarga nnt.

Popular posts from this blog

. . . upgrade . . .

. . . tough times ahead . . .